Життя в музиці

Без музики життя було б помилкою.
Ф. Ніцше

Сумщина – духовний магніт, який притягував до себе в усі часи майстрів мистецтва. Таким беззавітним і самовідданим служителем мистецтва був Леонід Павлович Кагадєєв (1861–1944 рр.) – відомий музикант-піаніст, талановитий педагог, музично-громадський діяч, уродженець с. Михайлівка Лебединського району.

Леонід Кагадєєв організовував десятки концертів сумських музикантів у багатьох населених пунктах на території Сумської області. Прекрасно читав з листа, був улюбленим виконавцем, чудовим акомпаніатором музикантам і співакам, які приїздили до Сум.

Леонід Павлович доклав чимало зусиль для розвитку професійної музичної освіти Сумщини. У 1916–1917 рр. разом із музиканткою Наталією Чуриловою відкрив на базі її музичної школи приватне музичне училище в Сумах, реорганізоване у 1920 р. у державну музичну профшколу (був її першим директором), до якої входили дитяче відділення, середній спеціальний навчальний заклад із 4-річним курсом навчання і курси для дорослих.

Наукова бібліотека до 160-річчя від дня народження Л. П. Кагадєєва підготувала віртуальну біографічну замальовку «Життя в музиці. Л. П. Кагадєєв».