Захищав право на свободу

21 травня 2021 року виповнюється 100 років від дня народження лауреата Нобелівської премії миру 1975 року, вченого-фізика, одного з розроблювачів водневої бомби, найвідомішого радянського правозахисника, активного борця за права людини, академіка Андрія Дмитровича Сахарова (1921–1989).

Сахаров у своїй правозахисній діяльності керувався передусім ст. 19 Загальної декларації прав людини, що свідчить: «Кожна людина має право на свободу переконань і на вільне вираження їх; це право включає свободу безперешкодно дотримуватися своїх переконань і свободу шукати, отримувати й поширювати інформацію й ідеї будь-якими засобами й незалежно від державних кордонів». Він захищав права всіх радянських народів, зокрема українців і кримських татар. Серед яких: відомий дисидент генерал-майор Петро Григоренко, поет і дисидент Анатолій Лупинос, голова Української Гельсінської групи письменник Микола Руденко, член групи Олекса Тихий та інші.

Своє кредо академік Сахаров сформулював в Нобелівській лекції 1975 року, але й сьогодні його слова продовжують звучати так само актуально:

«Я переконаний, що міжнародна довіра, взаєморозуміння, роззброєння та міжнародна безпека немислимі без відкритості суспільства, свободи інформації, свободи переконань, гласності, свободи поїздок і вибору країни проживання. Я переконаний також, що свобода переконань, поряд з іншими громадянськими свободами, є основою науково-технічного прогресу і гарантією від використання його досягнень на шкоду людству, тим самим основою економічного і соціального прогресу, а також є політичною гарантією можливості ефективного захисту соціальних прав».

Наукова бібліотека до 100-річчя від дня народження А. Д. Сахарова підготувала віртуальне біографічне досьє «Геній науки і безстрашний борець за права людини».