Ювілейний рік Лесі Українки

Ся хора, слабосильна дівчина –
трохи чи не одинокий мужчина
на всю новочасну соборну Україну.
Іван Франко

25 лютого Україна і світ відзначають 150-річчя від дня народження видатної української письменниці та громадської діячки, однієї з центральних постатей національної культури – Лесі Українки.

Леся Українка – єдине широковідоме ім’я Лариси Петрівни Косач. Але насправді в поетки і драматургині значно більше «імен»: «перша українська феміністка», «мавка української поезії», «femme modern», «Блакитна троянда», «велика мрійниця», «Wonder Woman із дитячих книг», «Лілея», «Вoule vagabonde», «Віла», «Саламандра», «Зея», «Косач-Квітка» …

Ювілейний рік – це можливість привернути увагу до творчості Лесі Українки, актуалізувати її спадок, зруйнувати вкорінені стереотипи та продемонструвати нові грані великої жінки. Грані, які є вражаюче близькими сучасному українському суспільству.

Наукова бібліотека до 150-річчя від дня народження письменниці презентує цикл заходів «Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я»:

  • поетично-музичну вітальню «Вона, мов кремінь, була горда почуттям, що є дочкою рідної країни»;
  • вечір однієї книги «Лісова пісня» – гімн краси природи та людини»;
  • віртуальну виставку «І все-таки до тебе думка лине…»;
  • відео поетичний флешмоб «Скарби Лесиної душі»;
  • книжково-ілюстративну експозицію «Слово, моя ти єдиная зброя. Ми не повинні загинуть обоє!»;
  • книжкову виставку «Лірика Лесі Українки в музиці».

…крім видатних мудреців і митців, нації потрібні й зразковий вояк, і досконалий промисловець, і вправний робітник, і навіть світовий геній, а поряд із ними, тобто так само, якщо не більше, – нація потребує видатних жінок.

Х. Ортега-і-Гасет

Пропонуємо нашим читачам долучитися до всеукраїнських заходів на відзначення ювілейної дати письменниці.

10 лютого Міністерство культури та інформаційної політики запустило офіційний сайт ювілейного року. Він дозволить українцям пізнавати особистість і творчість письменниці та слідкувати за подіями, присвяченими Лесі Українці.

Наразі на сайті розміщена інформація про офіційне відкриття мистецького проєкту «Леся Українка. 150 імен» з нагоди ювілейного року Лариси Петрівни Косач-Квітки. Захід відбудеться у день народження поетеси 25 лютого в Українському Домі і включатиме: експозицію, перформанс, змістовні дискусії на Радіо Леся та Косач Talks, а також презентацію першого повного нецензурованого видання творів Лесі Українки у 14-ти томах. Подію, яку називають справжнім культурно-медійним епіцентром, можна буде відвідати з дотриманням карантинних обмежень 25 лютого за запрошеннями, а з 26 лютого до 8 березня – вхід безкоштовний.

Професійне медіа про книжки і книговидання в Україні та світі «Читомо» анонсує добірку заходів, присвячених творчості та діяльності Лесі Українки

ЮНЕСКО долучилася до України у відзначенні 150-річчя від дня народження видатної української поетки публікацією статті «Леся Українка – шлях любові, боротьби та надії» та внесенням ювілейної дати до Календаря пам’ятних дат ЮНЕСКО на 2021 рік.

Не знаю, чи буде хто з молодшого покоління згадувати коли про мене… Але я б хотіла на те заслужити.

Леся Українка