«Я подолаю тебе, враже, рідним словом»

Щороку 21 березня відзначається Всесвітній день поезії. Свято встановлено 1999 року ухвалою 30-ї сесії ЮНЕСКО.

Поезія, як зазначено в ухвалі ЮНЕСКО, може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні запити сучасної людини. Цей день, вважає ЮНЕСКО, повинен сприяти створенню позитивного образу поезії як справжнього сучасного мистецтва, відкритого людям.

Наша нація споконвіку славиться творчістю та вмінням римувати. Саме у скрутні часи з’являлися чи не найвідоміші твори українських класиків – Ліни Костенко, Василя Стуса, Володимира Сосюри та багатьох інших поетів та поетес.

Війна в Україні радикально змінила вектор сприймання дійсності. Загальний моральний дух нації підтримується в різноманітні способи, коли кожен робить свою роботу: ЗСУ знищує ворога, волонтери допомагають військовим та біженцям, медики лікують поранених і хворих, журналісти протидіють ворожій пропаганді й упроваджують ідеологічні наративи української держави, вчителі вчать дітей, комбайнери засівають поля, пекарі печуть хліб… Ті, хто долучені до українського культурного поля, також своєю працею докладаються до необхідної підтримки морального духу нації.

Сьогодні наші поети і наша поезія зі словом і зброєю захищають свободу і незалежність України. Вони рішуче розвернули поезію обличчям до життя і показують жахіття та трагізм війни й водночас – вітальність та потужність національного самоутвердження.

Сучасна поезія говорить про відчуття та переживання, про ненависть до ворога, що несе смерть та руйнування, про коханих, про любов до гармонійного та звичного світу, про любов до природи, яка квітне навесні і красу якої не здатна знищити війна. Сили життя і смерті виступають окремо, стаючи домінантною темою того чи того вірша.

Тут і прояв любові до захисників, і означення етапів теперішньої життєвої дороги, і необхідності нещадно вбивати ворога, і визнання творчої сили природи, і ствердження вітальної сили української нації, і усвідомлення настання часу істини, де все отримує правдиве ймення, і утвердження необхідності зберегти в памʼяті те, що відбувається, і розуміння охоронної та світотворчої сили мови.

Війна знаходить свій значущий та показовий відгомін в поетичних текстах. Про те, що зараз відбувається в Україні, про війну і про її героїв мовою поезії в подкасті «Я подолаю тебе, враже, рідним словом»

Відкладіть свої нагальні справи, послухайте і помоліться за наших славних ЗСУ, за перемогу і мир.