Вистояли на Майдані – переможемо у війні!

Історії ж бо пишуть на столі.
Ми ж пишем кров’ю на своїй землі.
Ліна Костенко

21 листопада відзначаємо День Гідності та Свободи – свято, що встановлене на честь початку двох революцій: Помаранчевої та Революції Гідності, та уособлює свідомий вибір українського народу на користь європейських ціннісних орієнтирів, прагнення жити за принципами демократичного та цивілізованого світу.

Відтоді минуло небагато часу, але, здається, пройшла ціла епоха, так сильно змінилася країна і так сильно змінився світ навколо нас. Біля сотні молодих українців, які прагнули свободи і поваги до себе, не хотіли миритися з владою, яка позбавляла права на вільний вибір свого майбутнього, загинули від куль правоохоронців, але їхній подвиг змінив нас, наші погляди. Україна остаточно підтвердила свій європейський вектор розвитку та прагнення збудувати нову демократичну правову європейську державу. Стратегічно – країна повернулася спиною до свого минулого, «тюрми народів», як у нас називали по-народному Радянський Союз, і стала лицем до цивілізованих держав.

Революція Гідності стала трансформаційним, героїчним і драматичним феноменом для України. Український народ довів свою відданість свободі, свою гідність, заплативши найвищу ціну – життям учасників акції протесту.

Цьогоріч День Гідності та Свободи проходитиме під гаслом «Вистояли на Майдані – переможемо у війні!». Стійкість та самовідданість наших воїнів у нинішньому протистоянні російському агресору у великій мірі – наслідок обох українських революцій. Війна змусила нас активніше переосмислити наше минуле, глибше відчувати й усвідомлювати важливість тих ціннісних орієнтирів, що їх чітко та відкрито задекларували Майдани.

У День Гідності та Свободи ми вшановуємо громадянський подвиг учасників Помаранчевої революції та Революції Гідності, і подвиг українських воїнів, які власним життям, своєю жертовністю захищають щире право українців жити у вільній, демократичній, суверенній державі.

Україна – нескорена країна, гідна бути найвеличнішою державою. Українці – вільна, сильна, смілива нація.

Віримо, що переможний дух – дух свободи, ті чесноти та цінності, які загартувалися на Майданах, велика віра у наші власні сили, нашу землю та її народ приведуть Україну до Перемоги.