«Вся душа моя на Луці…»

Якби ви знали,
як мені хочеться на Луку!..
А. Чехов

29 січня минає 60 років від дня урочистого відкриття в одному з найкрасивіших куточків Сум – районі Луки меморіального будинку-музею А. П. Чехова.

Чехівська атмосфера, обстановка тих днів, цінні експонати, що відображають чеховські місця, речі, розміщені так, щоб ожила, заговорила історія тих літніх місяців 1888–1889 років коли Антон Павлович Чехов жив і працював, вибравши для себе і своєї родини скромну садибу поміщиків Линтварьових у Сумах.

Будинок-музей А. П. Чехова дбайливо зберігає пам’ять про геніального письменника. П’ять кімнат флігеля обставлені так, щоб створити враження, що ось недавно в них знаходився Антон Павлович Чехов: меблі – характерні для того часу, багато оригінальних фотознімків, речі, які належали самому письменнику і членам його родини, книги з дарчими написами, фотознімками письменника і Линтварьових, фарфорова тарілка із зображенням лучанського будинку-дачі на Луці.

Думку про створення дому-музею А. П. Чехова відтворили його засновники – директор Сумського краєзнавчого музею Г. С. Долгін і науковий співробітник О. С. Кошова.

Великий внесок у поповнення експозиції подальше розширення, зробили сумський краєзнавець Павло Сапухін, перший директор музею – Л. П. Сапухіна, музейні працівники – В. Д. Погрібна, Г. Г. Чеперис, Г. В. Ареф’єва, не обминувши жодного прізвища чи подій, пов’язаних з перебуванням Чехова на Сумщині.

Дім – музей А. П. Чехова давно вже став однією з чудових візиток обласного центру, завдяки якій Суми знають у багатьох країнах світу.

На відзначення 160-річчя від дня народження А. П. Чехова та 60-річчя з дня відкриття будинку-музею в Сумах Наукова бібліотека проводить літературну годину «…Лука і Псел кращі». Чекаємо на прихильників творчості А. П. Чехова. Стежте за нашими анонсами.