Вони загинули, щоб ми жили…

…Лежить розкидана і мерзне
Козацька слава на снігу.
Віктор Терен

Щороку 29 січня кожен українець схиляє голову перед пам’яттю про тих, хто в далекому 1918 році боронив незалежність України ціною власного життя.

29 січня 1918 року на залізничній станції Крути в Чернігівській області 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій з шеститисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова.

«Бій тривав увесь день. Стримати багатотисячне більшовицьке військо силами кількох сотень юних доль – це більше ніж подвиг. Падали, обіймаючи промерзлу чернігівську землю, нерозквітлі пуп’янки української державності.» (Ігор Яворський, письменник, військовий журналіст)

Точна кількість загиблих студентів офіційно ніде не зафіксована. Відомі імена тільки 27 юнаків, яких взяли в полон і розстріляли. Їхні тіла пізніше були урочисто перепоховані на Аскольдовій могилі в Києві:

На Аскольдовій могилі
Поховали їх – 
Тридцять мучнів українців
Славних, молодих…

На знак вшанування пам’яті про гімназистів та студентів, які полягли в боях під Крутами в січні 1918 року, Наукова бібліотека підготувала книжково-ілюстративну виставку «І героїзм, і трагедія під Крутами». Представлені матеріали дають можливість відтворити історію більш ніж столітньої давнини, згадати тих, хто поклав голови, захищаючи рідну землю. Виставка експонується в Центральному читальному залі.

Долучитися до вшанування пам’яті полеглих героїв Ви можете в рамках молодіжної кампанії «Пам’ятай про Крути».