Війна – це мир

Цьогоріч найвизначнішому роману Джорджа Орвелла «1984» виповнюється 75 років. Багато хто називає цю книжку пророчою і з роками вона стає ще більш актуальною, ніж в далекому 1949 році. В СРСР роман забороняли до 1988 року.

Книжка, написана на тлі руїн, серед голодних, втомлених і змучених війною людей, у світі, розірваному фашизмом, на тлі перших днів холодної війни та поширення комунізму.

Джордж Орвелл – англійський письменник, журналіст, есеїст, літературний критик. Саме він ввів у політичну мову термін «Холодна війна» і був чи не першим, хто порівняв жорстокі людиноненависницькі режими Гітлера та Сталіна.

Книжка є потужним дослідженням тоталітаризму та його впливу на людину. «Великий брат», «групове мислення», «поліція думок», «інакомислення», «кімната 101» та навіть опис «по-орвеллівськи» – книжка залишила багату спадщину слів та ідей для опису влади, тоталітаризму, ролі технологій і того, що таке жити в культурі стеження.

Антиутопія Орвелла про жахіття тоталітаризму шокує і сьогодні, виглядає актуальною, як ніколи. І перше, що змушує здригнутися, це впізнавання: впізнавання того, що він описує.

Роман пророцький? Можливо. Роман, який бентежить, зворушує, змушує визнати його правдивість і замислитися? Без сумніву, так.

Наукова бібліотека до 75-ї річниці публікації підготувала буктрейлер на книгу «1984» Д. Орвелла.