Українська мова: плекаймо своє!

Мова – це доля нашого народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекаємо її.

Олесь Гончар

21 лютогоМіжнародний день рідної мови. Це про культурне розмаїття і багатомовність світу, про право кожної людини розмовляти рідною мовою у своїй країні.

Українці знову виборюють це право зі зброєю в руках. За українську мову, національну ідентичність та право бути господарями на своїй землі гинуть кращі сини та доньки країни.

Повномасштабна війна росії проти України, репресії і тортури, яких зазнають українці на рідній землі, спонукали багатьох громадян України, які розмовляли російською, перейти на українську мову.

Найбільше і найдорожче добро в кожного народу— це його мова. Ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування.

Панас Мирний

Як і раніше, очевидна істина: мова має значення. Це та рушійна сила, яка об’єднує українців та веде до Перемоги України. Підтримувати культурне розмаїття, захищати мови корінних народів, утверджувати українську мову як державну, посилювати обороноздатність держави – наше спільне завдання.

Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову.

Ліна Костенко.

Мова – це той інструмент, який зміцнює культурне надбання держави.

Ми могутні й міцні в своїй мові, вона – наша сила!

До Міжнародного дня рідної мови Наукова бібліотека підготувала:

Протягом року будемо створювати листівки-поради, які в зручній і стислій формі нагадають важливі правила та допоможуть поглибити знання з української мови відповідно до вимог нової редакції Українського правопису (2019).

Як нема без зірок небозводу,
Як блакиті без сонця нема,
Так і мови нема без народу,
і народу без мови нема.

Володимир Забаштанський

У Міжнародний день рідної мови бібліотека на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook запускає новий контент «УКРАЇНСЬКА МОВА: плекаймо своє!», який сприятиме вдосконаленню усного й писемного мовлення, володінню рідною мовою; допоможе вільно комунікувати, чітко, грамотно й невимушено висловлювати власні думки, а отже, презентувати себе в соціумі.

Українська – мова Героїв!

Говоримо та пишемо правильно. Плекаймо своє!