Україна – Соборна держава!

22 січня у день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Республіки Україна відзначає ДЕНЬ СОБОРНОСТІ.

Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців.

Ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю українців.

Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіціальних кордонів.

Іван Франко. “Одвертий лист до галицької молодежі”, 1905 рік

Гасло до відзначення Дня Соборності 2024: «Наша єдність – наша зброя».

Сьогодні соборність для України означає звільнення від російського окупанта українських земель, деокупацію всіх територій. Україна продовжує боротьбу за незалежність, тому соборність залишається головним національним завданням.

…Єднатися, концентруватися, а не ділитися, не розбігатися – се повинно бути у всім нашим гаслом.

Михайло Грушевський. “Про українську мову й українську справу”, 1907 рік.

Наукова бібліотека до Дня Соборності України проводить ДЕНЬ ПАТРІОТИЧНОЇ ЄДНОСТІ. Пропонуємо користувачам переглянути віртуальні виставки та презентації:

На бібліотечній сторінці в соціальній мережі Facebook  запускаємо патріотичний челендж #ДеньСоборностіУкраїни_Синьо-жовтаєдність, метою якого є згуртувати та показати, що коли українці єднаються – це непереборна сила.

Хай слово «Соборність» не буде тільки книжковою фразою, але щоденним хлібом та правдивою Ідеєю наших буднів!

Михайло Дяченко (Марко Боєслав). “За соборний моноліт”, 1950 рік

Україна була, є і завжди буде, бо недарма вмирають сьогодні на полі бою наші найкращі сини та доньки, бо живе любов до рідної землі, бо шануються традиції і звичаї від роду до роду.

Україна Єдина, бо сильна. Сильна, бо єдина.

Із Днем Соборності, непоборні!

Зараз ідея соборності є чимось життєво необхідним для українського народу, оскільки соборність – це означає дбати про те, що об’єднує. Навіть більше, це означає ставити за найвищу цінність усе те, що може нас об’єднувати, надихати і робити сильнішими, бо разом нас не подолати.

Блаженніший Святослав, Глава Української греко-католицької церкви, 2022 рік