Його надихав наш край

Я бажав би всіма силами своєї душі,
щоб музика моя поширювалась, щоб
збільшувалось число людей, які люблять
її, знаходять в ній втіху й підтримку.
Петро Чайковський

Ім’я Петра Чайковського відоме на весь світ. Геніальний композитор залишив велику творчу спадщину, яка охопила майже всі жанри. Протягом близько двох століть музика Чайковського не втрачає популярності.

24 травня в читальному залі Наукової бібліотеки відбувся мистецький захід «Сумщина, освячена ім’ям Петра Чайковського». Музичний журнал присвячений черговій річниці перебування П. І. Чайковського на Сумщині.

Це було справжнє свято музики. Чайковського знає і любить весь світ, але багато невідомого для нас зберігається у біографії композитора. Студенти інституту культури та мистецтв – майбутні культурологи – долучились до музичної спадщини геніального композитора.

Рік у рік, від молодості до кінця життя П. Чайковський приїздив в Україну, у потребі щораз хвилюючого повернення до предківської землі, на якій народилися майже сто його творів. І яких!

На заході рядками своїх листів сам Чайковський розповідав про те, чого ми не знали…

Бібліотека висловлює щиру подяку заслуженому діячу мистецтв, доценту СумДПУ імені А. С. Макаренка – Валентині Андріївні Макаровій за участь у проведенні заходу. У її виконанні (скрипка) звучали твори написані П. І. Чайковським під час перебування на Сумщині (у т. ч. «Сентиментальний вальс»).

За словами мисткині, місія культурології – формування універсального світогляду людини. Культуролог сьогодні не тільки закладає нові уявлення, соціальні і мистецькі практики, а й долучає до класичних цінностей, у т. ч. й музичних.