Степан Бандера – 115 років!

І прийде час, коли один скаже «Слава Україні!»,
а мільйони відповідатимуть «Героям слава!»
Степан Бандера

У кожного свідомого українця перший день нового року пробуджує генетичну пам‘ять, адже 1 січня народився один із найвидатніших українських політичних діячів, ідеолог націоналізму, теоретик і практик націоналістичного руху Степан Бандера.

Степан Бандера (1909–1959) – український націоналіст і провідник ОУН все своє життя боровся за незалежність України. За це його переслідували перед і під час Другої світової війни, і польській уряд, і німецькі нацисти, і радянська влада. З 1936 і по 1944 – майже всі ці роки Бандера перебував то в польській тюрмі, то німецькому концтаборі. Вийшовши під іменем Стефан Попель, жив у Мюнхені, де радянські агенти його вистежили і ліквідували.

Попри багаточисленні домисли, наклепи та кліше, які поширювала радянська пропаганда навколо його імені, сьогодні для всіх свідомих патріотів України Степан Бандера є національним героєм, символом нескореної нації, а його статус борця за незалежність України у XX столітті є законодавчо визначеним.

До ювілейної дати великого сина українського народу Наукова бібліотека презентує віртуальну виставку “Особистості в історії України. Степан Бандера”.