Співець Козацького ордена

Гей, ви, козаченьки, – вітер в чистім полі,
Научіть нащадків так любити волю.
Вадим Крищенко

1 жовтня виповнюється 160 років від дня народження видатного українського письменника, майстра історичної прози, автора численних творів про героїку Запорозької Січі Андріана Феофановича Кащенка (1858–1921).

Його перу належать оповідання: «Запорозька слава», «На руїнах Січі», «Мандрівка на пороги»; повісті «З Дніпра на Дунай», «Зруйноване гніздо». Він створив яскраву галерею портретів національних героїв України: «Над Кодацьким порогом» (Про гетьмана Івана Сулиму); «Гетьман Сагайдачний», «Кость Гордієнко-Головко – останній лицар Запорожжя».

Історична проза А. Кащенка і сьогодні, так як і за життя письменника, зберігає найширшу читацьку популярність, включає людину в рух часу, в історичне середовище, розкриває спадкоємний зв’язок поколінь як заповіт нащадкам.

«…Прекрасну мить історії, вознесіння Духовного Запорозького Братства, зупинив для нас навічно, змалював її в самобутніх барвах і закарбував у найяскравіших словах видатний співець Козацького ордена, рівня Грушевському і Яворницькому, Багалію і Крип’якевичу, Андріан Феофанович Кащенко», – так охарактеризував основне спрямування творчої діяльності письменника Микола Шудря.

До ювілею українського письменника бібліотека пропонує ознайомитись з нформаційним оглядом «Співець Козацького ордена».