Соборність! Злука! Воля!

Тільки сильний народ може стати єдиним.
Тільки єдиний народ може створити сильну країну…
Володимир Зеленський

22 січня 1919 року навічно викарбуване в нашій історію величним національним святом – Днем Соборності України.

«Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка.»

Універсал Директорії УНР

У цей день на Софієвському майдані Києва відбулось проголошення Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Це справді епохальна подія в житті українського народу: українські землі, які були розрізнені, об’єдналися в одній державі.

День Соборності України – це можливість укотре заявити на весь світ, що українська нація ЄДИНА, а її територія НЕПОДІЛЬНА. Свято, яке нагадує українцям про те, що всі ми – ЄДИНИЙ НАРОД, який не зможуть розділити ні кордони, ні межі, ні погляди, ні вподобання. Дата, коли ми розуміємо, що сила духу, оптимізм, здоровий патріотизм та здатність знаходити спільну мову загартовують націю, роблять її сильною та нездоланною. Нагадування про ціну свободи й незалежності, про те, хто ми є і ким хочемо бути. День Злуки УНР та ЗУНР об’єднав українців в єдину велику незалежну ДЕРЖАВУ. Це був крок, який започаткував новий етап боротьби за зміцнення та територіальну цілісність і став відправним орієнтиром для подальшого становлення України як держави.

Сьогодні ідея Соборності – обов’язкова передумова успішного спротиву зовнішній агресії. Виклики, що постали перед нашою державою та кожним із нас вимагають максимальної консолідації зусиль та єднання українського народу. Ми не перестанемо вірити, що територіальна цілісність України, яка скріплена кров’ю мільйонів незламних борців минулого і тих, хто і зараз героїчно б’ється з ворогом, навіки залишиться непорушною. Лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – залишити нащадкам ЄДИНУ, СОБОРНУ і НЕЗАЛЕЖНУ УКРАЇНУ. Ніхто і ніколи не зможе здолати народ, який усвідомив себе ЄДИНИМ!

На відзначення Дня Соборності України Наукова бібліотека презентує:

Книжкову виставку «Соборність! Злука! Воля!» (експонується в Центральному читальному залі);

Віртуальний фотоекскурс «Історія Соборності: як це було у світлинах»;

Віртуальну антологію «Ідея Соборності України в поезії»;

Віртуальну виставку «Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг»;

Віртуальну історичну довідку «Великі українці – поборники ідеї Соборності»

Віртуальну стінгазету «День Соборності мовою фактів і документів».

З нагоди державного свята Дня Соборності України Наукова бібліотека долучилася до ініціативи від Молодіжної секції Української бібліотечної асоціації «Книжковий ланцюг єдності» у соцмережі Facebook. В єдності наша сила, наше майбутнє, наша Перемога. Лише єдина Україна може бути вільною та незалежною!
Ми – сильні!
Ми – єдині!
Ми – Україна!