Шевченківські дні «Живий у правді віковій»

Свою Україну любіть.
Любіть її… Во врем'я люте.
В останню, тяжкую минуту
За неї Господа моліть.
Тарас Шевченко

Березень в Україні часто називають Шевченковим.

І це не випадково: щороку навесні Великий Кобзар приходить до нас як явище велике й вічно живе – невичерпний, нескінченний і незупинний. Волею історії його ідентифіковано з Україною.

Нинішні реалії засвідчують органічну присутність Великого Кобзаря у духовно-культурному і повсякденному просторі українців. Постать Тараса Шевченка є певним феноменом національного культуротворення, найбільшим суспільним авторитетом для поколінь українців, символом свободи, незалежності і прагнень до збереження ідентичності. Незмінно сучасний і дієвий дух його поезії є нашим духовним орієнтиром, «силою соборного єднання».

В українців можна відібрати все, але допоки вони пам’ятають Святе Письмо і «Кобзар», – українська нація незнищенна, бо незнищенний наш націоналізм, в основі якого – ці дві святі книги.

Василь Іванишин

Історична хода українського народу з минулого до сучасності та в майбуття органічно пов’язана з долею та заповітами волелюбного Тараса.

Шевченкове слово надихало не одне покоління українських патріотів у боротьбі за своє самовизначення. Сьогодні з творами Кобзаря ми відстоюємо свободу і незалежність України!

…найбільше бояться такої інтелігенції та українського суспільства, що виховане Шевченком – Будителем Духу, Воїном, великим  Бунтівником. Бо Його енергія робить Народ незборимим… Так було і так буде надалі, оскільки саме він заборонну й приспану націю, приречену на духовне убозтво й русифікацію, розбудив, вивів її випалену душу з під жорстокого уярмлення Московії. Кожен свідомий українець зобов’язаний про це знати, оскільки ця тема стає в сучасній Україні чимраз чутливішою.

Г. Г. Філіпчук 

Цьогоріч виповнюється 209 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченка – письменника і художника, який вже не одне століття надихає українців.
Задля вшанування пам’яті цієї насправді сакральної постаті для всіх минулих, сучасних та прийдешніх поколінь українців Наукова бібліотека підготувала:

Наша дума, наша пісня
Не вмре, не загине…
От де, люде, наша слава,
Слава України!
Тарас Шевченко

Зважаючи на доленості події, які відбуваються сьогодні в Україні, пророчі слова Шевченка живуть посеред нас, додають сміливості і впевненості у боротьбі за волю і незалежність нашої держави.

Шевченко – понад часом, він постійно дієвий завдяки духу свого живого Слова.