Літературні ювілеї серпня

Останній літній місяць щедрий на літературні ювілеї.
5 серпня виповнюється 120-років від дня народження видатного письменника, новеліста і публіциста, критика, перекладача, майстра психологічної прози, одного з найкращих знавців рідної мови Б. Д. Антоненка-Давидовича.
Його називають великим Українцем, справжнім аристократом духу, винятково чесним і відвертим, лицарем правди і добра. Славний син України Б. Антоненко-Давидович належав до тих людей, для яких національна ідея «була понад усе, навіть понад власне життя». Інакше жити він не міг.

«Такий байдужий на чужині,
Хотів би я лише одно –
Аби хоч вмерти на Вкраїні,
Коли вже жити не дано.»

Більшість творів автора, написаних і опублікованих у 20-х роках, були силоміць вилучені з літературного процесу й «зачинені» в спецсховищах як «ущербні», «ідейно-шкідливі», а саме ім’я піддавалося анафемі з суровою забороною навіть згадувати.
З нагоди ювілейної дати Наукова бібліотека презентує віртуальну літературну галерею «З когорти одержимих».

 

7 серпня світ відзначає 200 років від дня народження Пантелеймона Куліша (1819–1897) – українського письменника, фольклориста, етнографа, мовознавця, перекладача, критика, редактора, видавця. Саме Куліш, один з вагомих українських інтелектуалів ХІХ ст., був творцем українського алфавіту, серед перших перекладачів Біблії українською мовою, автор першого українського роману…

Сам ювіляр так характеризував свою місію:

«Я не поет і не історик, ні!

Я піонер з сокирою важкою:

Терен колючий в рідній стороні

Вирубую трудящою рукою».

За приблизними підрахунками, Кулішів доробок мав би становити близько 40 великих томів. Натомість найповніше видання його поезій було здійснено ще 1908 року.

Лише одинокі діячі нашого минулого можуть зрівнятися з ним у кількості і якості написаного, в універсальності піднятих тем і розмаїтості видів творчості. Це ‒ Іван Франко, Михайло Драгоманов, Михайло Грушевський, Микола Костомаров.

До Вашої уваги Наукова бібліотека підготувала віртуальну виставку «Апостол української ментальності. Пантелеймон Куліш».

200-річний ювілей – це слушна нагода через Куліша краще пізнати своє минуле і зрозуміти себе самих, порушити теми й проблеми, що колись і сьогодні стоять викликом перед українським суспільством, замислитись про нашу ідентичність.

Цікаві інформаційні ресурси про житя та творчу діяльність П. Куліша:

Пантелеймон Куліш (програма із циклу «Велич особистості», 43 студія)

«Чорна рада» — вигадка Куліша чи історична ймовірність (програма із циклу «Велич особистості»)

Про взаємини Пантелеймона Куліша та Ганни Барвінок (програма із циклу «Велич особистості»)

Невгамовний Пантелеймон (із документального циклу «Гра Долі», Ч. 1)

Невгамовний Пантелеймон (із документального циклу «Гра Долі», Ч. 2)