Разом із власної волі: 100 років Соборності

22 січня Україна відзначає визначальні дати для державотворення Незалежної України: День Соборності – проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки та 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки.

22 січня 1919 року займає особливе місце в історії. В цей день на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності.

На відзначення цих подій в Науковій бібліотеці проводяться:

Експозицію складають головним чином сучасні видання, зміст яких висвітлює події, пов’язані з державотворчими процесами, що відбувалися в країні. Це збірники наукових статей, спогади та історичні розвідки тодішніх видатних діячів, зокрема, В. Винниченка і М. Грушевського, наукові дослідження і спомини Т. Олесіюка, І. Нагаєвського, монографії О. Добржанського.

Представлено наукові краєзнавчі матеріали Г. Іванущенка, В. Власенка, присвячені історичним подіям 1919 року на Сумщині.

Запрошуємо відвідати виставку, яка експонуватиметься протягом 2019 року. Перелік пропонованих видань можна переглянути в електронному каталозі бібліотеки.