Посібники серії #якти

«Через війну людей з травматичним досвідом багато, а психотерапевтів на всіх не вистачить. Тому кожен з нас може стати трошки психотерапевтом для тих, кому потрібна допомога.»

Антон Семенов, психотерапевт і соціальний психолог

В межах проєкту «Як ти, брате?» Наукова бібліотека отримала друковані версії посібників для психологічної взаємодопомоги.

Про проєкт

«Як ти, брате?» – це волонтерський проєкт. Він покликаний навчити людей, як військових, так і цивільних, надавати психологічну допомогу одне одному під час війни.
Засновник проєкту – психотерапевт і соціальний психолог Антон Семенов. Разом з командою він розробляє посібники, які містять прості та дієві алгоритми взаємодії в різних ситуаціях.

В отриманих виданнях представлені алгоритми, в які акумулювано сучасний український досвід військових, волонтерів, психологів та інших людей, які працюють на перемогу і намагаються підтримувати одне одного.

Як ти, брате/сестро?
Травматичний досвід і як про нього розмовляти

З посібника ви дізнаєтеся, як правильно вести розмову, щоб вона допомогла людині проговорити й осмислити її складний досвід:

  •  як встановити контакт;
  •  як і про що розмовляти;
  •  як реагувати;
  •  що питати;
  •  коли потрібно помовчати. 

«Як ти, кохана(ий)?»
Як розмовляти, якщо ви на відстані

Посібник містить рекомендації, як розмовляти на відстані, щоб зберегти стосунки, допомогти собі та співрозмовнику, а також полегшити адаптацію при поверненні та возз’єднанні. 

«Як ти…»
Як розмовляти з тим, хто втратив близьку людину

У виданні представлений алгоритм, як підтримати тих, хто втратив близьку людину. За яким принципом вести розмову, що варто і що не варто говорити. 
В посібнику розбираються конкретні ситуації розмов з родинами та дітьми, які переживають втрату, а також наведені поради з самодопомоги, якщо близьку людину втратили ви.  

«Як ти, сонечко?»
Як розмовляти з дітьми під час війни 

Розмовляти з дитиною буває складно і в мирний час, а війна робить спілкування ще складнішим. З одного боку, дорослі самі зіткнулися з новими джерелами стресу й потребують підтримки. З іншого боку, діти теж стикаються з особливими наслідками цієї війни, які їхні батьки можуть не усвідомлювати, але з якими мусять допомагати справлятися. 
Цей посібник містить прості алгоритми, за допомогою яких ви зможете підтримувати ваших дітей навіть тоді, коли вам самим буває складно. 

Практичний досвід психологічної взаємодопомоги, що містять посібники серії, стане надійним інструментом на допомогу викликам воєнного сьогодення.

«Як ви, командире?»
Як розмовляти в армії, щоб створювати взаємну довіру та авторитет

На основі дослідження автори розробили алгоритм для побудови добрих стосунків у армії. Це не маніпуляція і не «прийоми». Це щирість, дружність і людяність, про які варто пам’ятати навіть тоді, коли складно.

Посібник розрахований на тих, хто адаптується до життя в армії та намагається бути більш ефективним і боєздатним, хто освоює нові для себе ролі командира або підлеглого, хто хоче мати добрі стосунки з побратимами.

«Як ти, ветеране?»
Як розмовляти з тим, хто намагається повернутися до цивільного життя

Посібник розповідає про те, як полегшити адаптацію ветеранів – як відновити контакт, запустити дружнє спілкування та повернути у ваші стосунки з ветеранами відчуття приналежності та єдності.

Більше важливих та корисних матеріалів та електронні версії посібників можна знайти на сайті  проєкту.