Поезія Вільних

Пиши, коли тобі болить душа,
коли від жалю і від смути щемлять груди.
Пиши, коли надії вже нема, хоч пам‘ятай,
що без надії перемог не буде.

Щоб зафіксувати для майбутніх поколінь усю силу героїчного спротиву нашого народу у війні проти російських окупантів, за ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України був створений національний мистецький портал «Поезія вільних».

«Наша поезія – це зброя, що надихає тих, хто тримає зброю справжню. Кожен вірш, кожен рядок, кожне слово – це вже частина Української історії. Після нашої перемоги, майбутні покоління мають пам’ятати крізь що ми пройшли та надихнутись відвагою і героїчною боротьбою.»

На сьогодні портал налічує 19 080 публікацій. Всі 100% про війну, 80% – оптимістичні. Велика частка віршів – про перемогу, силу українських ЗСУ, захват їхньою мужністю та щира подяка всім, хто бореться.

Авторами поетичних рядків є звичайні українські діти, солдати, волонтери та звичайні українці, чиї родини та домівки сколихнула війна. Вірші опубліковано сімома мовами: українською, російською, англійською, французькою, польською, литовською та білоруською. Серед поетичного доробку – вірші відомих митців: поета Олександра Ірванця, музиканта Олександра Положинського, поетеси Мар’яни Савки. Особливо приємно зустріти серед авторів ім’я сумського поета, доцента СумДПУ імені А. С. Макаренка Дмитра Будянського.

«Поезія Вільних» об’єднує інфопростір, де можна поділитися емоціями, почуттями, що перетворились на віршовані рядки. Долучитися до культурної спадщини та додати свої твори можна за посиланням https://warpoetry.mkip.gov.ua/.

Війни закінчуються, а поезія – вічна!