Підкорюйте світ власними знаннями!

Ближче всього до великого стоїть чесність.

Віктор Марі Гюго

21 жовтня світова спільнота відзначає Міжнародний день академічної доброчесності. Проєкт сприяння академічній доброчесності (SAIUP) стартував в Україні на початку 2016 року за ініціативи Американської ради з міжнародної освіти в партнерстві з Міністерством освіти і науки України та профільним парламентським комітетом і спрямований на якісну зміну ціннісних підходів та орієнтирів у освіті.

«Ознакою освіченої особистості є вміння навчатись від інших та використовувати ці знання при створенні власних ідей і підходів, завжди віддаючи належну шану тим, хто проторив цей інтелектуальній шлях. У цьому суть того, що називають академічною доброчесністю».

Мері А. Сіні, доктор філософії, проректор Коледжу при Університеті Меріленду (США)

У СумДПУ імені А. С. Макаренка визначено чіткі та зрозумілі політики, стандарти і процедури дотримання академічної доброчесності та етики, які прозоро та послідовно запроваджуються на практиці. Всі дії по забезпеченню академічної доброчесності в освітньо-науковому просторі університету регламентуються Кодексом академічної доброчесності СумДПУ імені А. С. Макаренка, створено комісію з питань етики та академічної доброчесності – колегіальний експертно-консультативний орган, метою якого є сприяння дотриманню етичних принципів і стандартів, фундаментальних принципів академічної доброчесності та розв’язанню етичних конфліктів між членами університетської спільноти.

«Академічна доброчесність є способом змінити цей світ. Але спочатку змініть університет, а вже потім – світ».

Юнгсуп Кім

Наукова бібліотека підтримує університетську спільноту щодо запровадження принципів академічної доброчесності в освітньо-науковому середовищі СумДПУ та здійснює організацію інформаційно-просвітнцьких заходів, спрямованих на підвищення академічної культури шляхом забезпечення обізнаності з питань академічної доброчесності; правил написання і оформлення наукових робіт; правил посилання на джерела інформації; поширення міжнародних практик академічної доброчесності тощо.

До вашої уваги:
Електронні наукові та освітні ресурси, сервіси: доступ та відповідальне використання;
Як уникнути плагіату при написанні наукової роботи;
eSSPUIR: особливості наповнення та пошукові можливості;
Ідентифікація плагіату в академічних текстах: принципи роботи Strikeplagiarism.com;
Бібліографічна компетентність: вивчення та практика;
Міжнародні правила цитування та посилання в наукових дослідженнях.

«Важливим є не Кодекс честі як такий, а процес обговорення та зусилля, які докладаються для створення середовища академічної доброчесності та взаємної довіри».

Дерек Бок Презедент Гарвардського університету (1971–1991)

Демонстрацією важливості та практичної цінності академічної доброчесності є інформаційний контент сайту Наукової бібліотеки. Рекомендуємо заглянути на вкладку «Академічна доброчесність» , де розміщені нормативні документи, методичні матеріали та корисні посилання для розвитку доброчесного навчання в університеті.

Підкорюйте світ власними знаннями!