Перші герої російсько-української війни

20 лютого Україна вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні – українців, які змінили перебіг історії нашої держави.

10 років тому під час Революції Гідності в центрі Києва відбулися масові розстріли протестувальників, загинула найбільша кількість осіб – 48. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року, відстоюючи демократичні цінності та територіальну цілісність України, назвали Героями Небесної Сотні.

За неповернення до пострадянської моделі відносин між владою та суспільством, відмову від «багатовекторності» у зовнішньополітичному курсі, утвердження розвитку України як демократичної європейської країни заплачено дуже велику ціну – людські життя.

105 загиблим посмертно надано звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані – посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Сьогодні під час війни надзвичайно важливо не забувати про те, з чого усе розпочиналося, тому що це була перша битва фактично російсько-української війни, битва за наші цінності – за європейські цінності, за Свободу.

Наукова бібліотека з метою вшанування пам’яті громадян, які загинули під час Революції Гідності підготувала:

Закликаємо всіх українців максимально долучитися до вшанування пам’яті загиблих Героїв Небесної сотні, а в їх особі і всіх українців, які загинули тоді, які гинуть сьогодні під час російсько-української війни!