Панас Мирний. «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»

Світ – це книга. І хто не подорожував по
ньому – прочитав у ній тільки одну сторінку…

Святий Августин

Роман «Хіба ревуть воли, як ясла повні?», що належить перу двох авторів – Панаса Мирного (первісний задум, ідейно-тематична концепція) та його брата Івана Білика (поглиблення проблематики твору, удосконалення композиції та стилю), включено до списку «Від Сковороди до сьогодення: 100 знакових творів українською мовою».

Твір став першою в українському письменстві монументальною селянською епопеєю, усебічним змалюванням життя українського села. Автори сміливо утверджують важливу в усі часи ідею – народ жив би мирно, якби не нестерпне гноблення, і лише за допомогою насильства можливо змінити світ. Сучасні літературознавці визначають тему роману як зображений на широкому суспільному тлі життєпис злочинця Чіпки від його народження до ув’язнення на каторгу.

Після завершення роботи над текстом мало минути ще п’ять років до публікації книжки. Зрештою, Михайло Драгоманов посприяв, щоб «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» вийшли друком 1880 року в Женеві.

До 140-річчя від дня публікації роману Наукова бібліотека підготувала літературне інфоліо Панас Мирний «Хіба ревуть воли, як ясла повні?».

Відчуйте радість від читання рідною мовою про себе і про свою країну!