Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!

... історія нас горем вчить,
Щоб не забулось незабутнє.

Історія України XX століття пронизана трагічними подіями, які зруйнували мільйони людських доль. Одна з них – Голодомор 1932–1933 років.

Щороку в четверту суботу листопада вшановуємо пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років. Пам’ятати й вшановувати загиблих – не лише наш людський обов’язок, це частина культури національної пам’яті, отже, нашої ідентичності.

У 2022 році  відзначаємо 90-ті роковини пам’яті жертв Голодомору в Україні. Цю скорботну дату ми згадуємо сьогодні в реаліях нової боротьби за виживання української нації. Через 90 років після вчинення Голодомору-геноциду на теренах України Росія вчиняє новий геноцид – війною. Одвічний ворог нас знову намагається «денаціоналізувати» та упокорити, щоб не випустити з-під свого впливу та не допустити зміцнення української державності.

Цьогорічна кампанія на вшанування пам’яті жертв Голодомору проходитиме під гаслом «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!»

Пам’ятаємо злочин сталінського геноциду та його жертв. Єднаємося, тому що єдність є запорукою нашої перемоги. Роз’єднаність і непорозуміння стали причиною втрати українцями власної держави у 1920-х, її окупації більшовиками і вчинення злочину геноциду. Але зараз Україна і світ – інші. Ми маємо власну державу та Збройні сили, підтримку світу, військову, фінансову, дипломатичну допомогу. І найголовніше – згуртованість народу. Тому ми вистоїмо й переможемо.

16 листопада Верховна Рада України звернулась до парламентів держав світу щодо визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. Оскільки сьогодні, крім Українського Парламенту, лише 17 держав-членів ООН зі 195 країн світу визнали Голодомор 1932–1933 років саме геноцидом.

Ми мусимо відновити історичну справедливість. Мусимо привернути увагу світу до трагедії та усвідомлення паралелей між подіями 90-річної давнини та геноцидом українців, який намагається реалізувати росія у нинішній неспровокованій війні проти нашого народу.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук

Увесь світ має розуміти, що Росія була й залишається злочинцем, для якого геноцид — прийнятний інструмент для досягнення власних цілей.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль

На виставках представлені історичні та архівні матеріали, наукові, навчальні видання, що підтверджують про штучно зорганізований сталінський геноцид, спрямований на винищення українського народу. Книги висвітлюють причини, хронологічний перебіг та наслідки геноциду проти українського народу.

В умовах повномасштабної війни один із дієвих способів вшанувати пам’ять убитих голодом – долучитися до акції «Запали свічку» та закликати українців по всьому світу і громадян інших країн засвітити вогники у вікнах як вияв скорботи за загиблими, віри в перемогу України й готовності докласти зусиль, щоб геноциди не повторювалися.

26 листопада о 16:00 долучіться до Загальнонаціональної хвилини мовчання!