Пам’ятаємо… Шануємо… Вклоняємося…

23 травня в українському суспільстві відзначають День Героїв.

День Героїв – це вшанування величі духу українських вояків – борців за волю України, символ незборимості Української Нації.

Довідково

Ідея пам’ятної дати зародилася в національно-визвольному русі під час Другої світової війни. Уперше офіційно воно було запроваджене постановою ІІ Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові.

Потім День Героїв продовжили відзначати в українській діаспорі. З відновленням Україною незалежності в 1991 році пам’ятна дата почала повертатися. А з нападом Росії на Україну у 2014 році пам’ятний день стали відзначати масштабніше, поряд з історичними постатями борців за незалежність у XX столітті вшановують сучасних героїв, які на полі бою захищають Україну від російської агресії.

Дату 23 травня обрали не випадково. У травні за суперечливих обставин загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський. 23 травня 1938 та 25 травня 1926 року були вбиті лідери українського визвольного руху Євген Коновалець та Симон Петлюра.

Інформація з сайту Українського інституту національної пам’яті

Українські Герої – це українці, які жили в різні епохи й захищали рідну землю. Борці за волю України, які загинули в боротьбі з ворогом, але залишилися нескореними. Сьогодні це свято всіх захисників України від російської орди.

Наукова бібліотека пропонує ознайомитись з віртуальними матеріалами присвяченими Героям України:

Лише той народ вартий власної держави, який береже пам’ять про своїх синів і дочок, котрі віддали життя за свободу України. Закликаємо всіх вшанувати пам’ять Героїв України від козаків, повстанців, січових стрільців і до наших військових, які нині залізним щитом стоять перед ворогом, та приєднатися до загальнонаціональної хвилини мовчання о 9 годині.

Честь і слава тим, хто нині відстоює територіальну цілісність України та право на вільний вибір розвитку своєї держави.

Слава Героям!