Особистості в історії України. Володимир Винниченко

Я хочу собою возвеличити українське…
В. Винниченко

Володимир Винниченко – видатний український письменник, державний, громадський та політичний діяч, одна з ключових постатей української історії й культури перших десятиліть ХХ століття. Боротьба за національне і соціальне визволення українського народу й художня творчість нерозривно переплелися в долі Володимира Винниченка. З його ім’ям пов’язані героїчні сторінки Української революції 1917–1920 років, формування Української Центральної Ради, становлення Української Народної Республіки, вікопомний акт Злуки УНР і ЗУНР в єдиній Соборній Україні.

Володимир Винниченко увійшов в історію української літератури й театру як художник-новатор. Він змалював життя з його трагізмом, боротьбою людських пристрастей і дисгармонією, привніс в літературу нову модерністську естетику. Творча спадщина Винниченка це – понад сто оповідань, п’єс, сценаріїв, статей і памфлетів, чотирнадцять романів, історико-політичний трактат «Відродження нації», двотомна етико-філософська праця «Конкордизм».

«Довго довелося б гортати сторінки історії світової літератури, щоб відшукати подібну парадоксальну ситуацію. Письменника [В. Винниченка], творчість якого ознаменувала новий напрям розвитку української літератури, слава якого гриміла на рідній землі майже три десятиліття, було грубо, безжально викинуто з пантеону національної культури, його книги вилучено з бібліотек, а на ім’я було накладено ідеологічне табу.»

  М. Жулинський

Наукова бібліотека пропонує ознайомитись з новою віртуальною виставкою «Особистості в історії України. В. Винниченко».