Особистості в історії України. Павло Скоропадський

15 травня виповнюється 150 років з дня народження гетьмана Павла Скоропадського – однієї з найбільш знакових постатей українських Визвольних змагань 1917–1921 років.

Відповідно до українського законодавства він зарахований до борців за незалежність України у ХХ сторіччі. Гетьман-українізатор активно сприяв розвитку науки, освіти і мистецтва в Україні. За короткий часовий проміжок, коли П. Скоропадський був на чолі Української держави, відкрито близько сотні українських гімназій, відбулося введення до навчальних програм української мови, історії та географії як обов’язкових предметів.

Відкриті українські державні університети в Києві та Кам’янці-Подільському, історико-філологічний факультет у Полтаві, створені Державний український архів, Національна галерея мистецтв, Український історичний музей, Українська національна бібліотека, Український театр драми і опери, Українська державна капела, Український симфонічний оркестр, Українська академія наук тощо. Частина інституцій, створених в Українській Державі гетьмана Павла Скоропадського, продовжили свою роботу і є частиною культурного простору сучасної України.

Наукова бібліотека до 150-річчя від дня народження видатного гетьмана України підготувала: