Олена Пчілка. Зірка українського Відродження

29 червня народилася українська письменниця, меценатка, перекладачка, етнографка, фольклористка, публіцистка, громадська діячка – Олена Пчілка (Ольга Петрівна Косач).

Олена Пчілка – одна з тих постатей, яких неможливо оминути на шляху розуміння, як саме складався літературний і культурний ландшафт України.

«Можна сказати, що українська течія оточувала нас могутньо: се була українська пісня, казка, все те, що створила українська народна думка і чого держався тодішній народний побут. А пісень чули ми за дитячі літа стільки, що й не злічити! Усякі народні обрядності не минали нашого двору: колядування, посипання, запросини на весілля. Чи можна ж було нам не знати українського слова, коли воно було просто таки нашою рідною, притаманною стихією?».

Олена Пчілка належить до числа тих діячів, які невтомною працею зробили значний внесок до духовної скарбниці української культури. Людина з широким світоглядом і ґрунтовною освітою. Відома як мистецтвознавець, педагог-просвітитель. Відзначилась в різних літературних жанрах: драми та комедії, повісті та оповідання, байки та ліричної поезії, епічної поеми й поетичних перекладів.

До 175-річчя від дня народження видатної української діячки Наукова бібліотека підготувала подкастлітературно-історичний етюд «Олена Пчілка: мода, фемінізм, націоналізм».