«Обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю…»

16 лютого 2022 року за ініціативи президента Володимира Зеленського в Україні з’явилось нове державне свято – День єднання.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №53/2022

Про невідкладні заходи щодо консолідації українського суспільства

З метою посилення консолідації українського суспільства, зміцнення його стійкості в умовах зростання гібридних загроз, інформаційно-пропагандистського, морально-психологічного тиску на суспільну свідомість постановляю:
Оголосити 16 лютого 2022 року Днем єднання.

Відзначення цього дня стало важливим елементом національної ідентичності та солідарності у відповідь на виклики сучасності.

Останні події змусили нас усіх зрозуміти: лише в єдності наша сила. Мільйони  українців відчувають себе єдиним народом із правом бути вільними, правом обирати майбутнє, з почуттям власної гідності і правом жити у власній державі. Історичні факти свідчать, що в найтемніші часи  для держави, тільки завдяки героїзму і жертовності, патріотизму і незламному духу нашого народу, об’єднаного у єдине ціле, змогли здолати будь-якого ворога, навіть у рази сильнішого. Єдність народу – це велика сила держави.

Національна мова, національна культура, національні цінності, національна ідентичність, національна самосвідомість, національна духовність, національна гордість, прагнення до національного саморозвитку, патріотизм, спільна мета, навіть національний сором (що дає змогу розвиватись, вдосконалюватись) – ось ті чинники, які зміцнюють єдність народу. Відчуття єдності – це одночасно відчуття безпеки, сила, що здатна розвивати народи і країни.

Мураховська Т. Є.

Треба нарешті стати єдиними, навчитись брати на себе відповідальність за майбутнє наших дітей, підтримувати та довіряти один-одному, разом докладати зусиль, іти до спільної мети. Лише тоді, коли ми разом – ніхто і ніколи не забере у нас нашу свободу, волю, батьківську хату, рідну землю і мову!

Єднання – це про Україну!