Невідомий Іван Мазепа

Коли б такого сина мала
Ти, Україно, ще хоч раз –
То сто разів не помирала б
В обіймах царського вандала,
Не полотніла б від образ.
В. Крищенко

Постать Івана Мазепи одна з найзагадковіших в українській історії. Дискусія щодо оцінки його дій, вчинків і досі триває у науковій та популярній літературі. Причиною тому – великий масштаб цієї особистості, яку важко збагнути, вмістити у певні рамки зрозумілості, осягнення.

Іванові Мазепі не вдалося здійснити потаємну мрію свого життя – створення незалежної української держави. Але те, що він як патріот наважився поставити це питання з відповідною гостротою для наступних поколінь, є найголовнішим його скарбом-заповітом нащадкам.

Гетьман Мазепа є свого роду символом українського незалежництва та європейського вибору.

«…в нашій історії немає іншого такого діяча, про якого б так багато, так суперечливо, навіть так полярно судили нащадки; так само жоден із них не має такої широкої, я б сказав, романтичної слави, притому слави всеєвропейської». (В. Шевчук)

На вшанування 380 річниці від дня народження Івана Мазепи в Науковій бібліотеці експонується викладка-персоналія «Гетьман Мазепа в світлі фактів і в дзеркалі історії» (абонемент наукової літератури, аудит. 113).

До Вашої уваги віртуальна історична довідка «Іван Мазепа в пошуках історичної об’єктивності», де представлено документи та матеріали, що дають можливість скласти цілісний портрет видатної особистості в контексті своєї епохи, дозволять зрозуміти суспільні обставини, у яких Іван Мазепа сформувався і проявив себе як державний діяч. Ви дізнаєтесь про інтерпретацію постаті гетьмана в українській і зарубіжній історіографії, у творах мистецтва та художній літературі.