Нас єднає мова

27 жовтня українці усього світу відзначають День української писемності та мови. Це чудова нагода освідчитись у любові до рідної української мови і вкотре належно вшанувати її.

У 2023 році дата свята змінилася через рішення Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) перейти на новий церковний календар, відповідно до якого на 13 днів пересуваються раніше нерухомі дати свят. Свято української писемності та мови традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця (письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря), з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови.

Мова охоплює всі суспільні простори. Освіта, наука, мистецтво, театр, побутова культура пов’язані з мовним вихованням, мовною політикою. Рідна мова є одним із найважливіших засобів формування патріотичних почуттів, гордості за свій народ, вона є виявом національної культури. Піклування про рідну мову, любов і повага до неї має бути в центрі уваги кожної нації. Мова – це наша неоціненна спадщина, наш оберіг, ключовий фактор нашої ідентичності, з нею ми не розлучаємося протягом усього життя. 

З початком повномасштабної війни Росії проти України українська стала справжнім ідентифікатором «свій/чужий». Мова єднає українців і робить з нас сильну, по-справжньому європейську націю. Весь цивілізований світ сприймає українську як мову сміливих, волелюбних та нескорених.

… українська – це мова свободи й волі, могутня зброя українського народу в боротьбі за нашу незалежність і Перемогу.

Володимир Зеленський

На вшанування та промоцію Рідного Слова Наукова бібліотека підготувала:

Запрошуємо всіх, кому небайдуже рідне слово, хто вболіває за його зміцнення, поширення й утвердження на всіх суспільних просторах долучитися до найбільшого україномовного флешмобу – Радіодиктанту національної єдності-2023, який відбудеться у День української писемності та мови – 27 жовтня об 11:00 за київським часом.

Обирайте зручний для вас майданчик трансляції:

Цьогоріч Радіодиктант називатиметься «Дороги України». Авторкою тексту Радіодиктанту стала поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Читатиме актор, театральний режисер, виконавець ролі Івана Довбуша у популярному фільмі «Довбуш» Олексій Гнатковський.

Текст Радіодиктанту буде оприлюднено 30 жовтня об 11:00.

Якщо ви хочете, щоб ваш диктант перевірили фахівці, ви можете:

  • надіслати ваш диктант паперовим листом за адресою: 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, 26. Важливо, щоб на штемпелі була дата 27, 28 або 29 жовтня;
  • сфотографувати/відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 30 жовтня на адресу rd@suspilne.media.

Ціною життів кращих українців сьогодні виборюється право говорити рідною мовою, бути українцями, визначати своє майбутнє. Пам’ятаймо про це завжди!

Згорають очі слів, згорають слів повіки.
Та є слова, що рвуть байдужий рот.
Це наше слово. Жить йому повіки.
Народ всевічний. Слово – наш народ.

(М. Вінграновський, 1964 р.)