Мистецькі шляхи Сумщини. Никанор Онацький

Все піде в царство небуття,
Сліду жаданого не кине…

9 січня 2020 року мистецька спільнота України відзначає 145-річчя від дня народження першого професійного художника сумського краю, педагога, поета, фундатора Сумського художнього музею – Никанора Харитоновича Онацького.

Для Сумщини цінність Н. X. Онацького як художника полягає в тому, що він у більшості пейзажних творів залишив нащадкам зображення місць, архітектурних споруд, що пов’язані з іменами славетних людей нашого краю, в тому вигляді, якими вони були в дореволюційні часи. До таких творів належать чудові акварелі із садибами Линтварьових та Кублицького, каплицями та спорудами стародавніх часів, а також тими, що були збудовані на кошти Харитоненків, Лещинських, Хрущових та інших поміщиків. Це не тільки талановиті твори мистецтва, але й свідки історії.

Значна частина творчої спадщини Никанора Онацького зберігається в Сумському художньому музеї, крім того – у музейних зібраннях Лебедина, Харкова, Полтави, Канева, Чугуєва і загалом налічує понад триста творів станкового живопису і графіки, книжкових ілюстрацій, поштових листівок, орнаментальних замальовок, з них у Сумському музеї більше 200 одиниць.

Ознайомитись з життям та творчістю Никанора Харитоновича Онацького допоможе підготовлена Науковою бібліотекою віртуальна художня палітра «Трагедія митця на тлі епохи».