Мудрість як зброя. Григорію Сковороді – 300

Майбутнім ми маримо, а сучасним гордуємо:
ми прагнемо до того, чого немає, і нехтуємо тим,
що є, так ніби минуле зможе вернутись назад,
або напевно мусить здійснитися сподіване.

Григорій Сковорода

Часи випробувань вимагають від нас самоствердження, яке супроводжується пошуком та актуалізацією авторитетів. Для українців не одне століття таким авторитетом є видатний філософ загальноєвропейського масштабу, просвітитель-гуманіст, письменник, поет, перекладач, поліглот, музикант, мандрівник – Григорій Сковорода. Його ідеї настільки вросли в наш культурний код, що часто ми й не здогадуємося про їхнє авторство. Той шлях, який обрав свого часу Григорій Савич, може слугувати нащадкам благодатним ґрунтом для осмислення та втілення в життя ідей найвпливовішого українського філософа.

3 грудня 2022 року Українському Сократу виповнюється 300 років від дня народження. Цього року дата ювілею видатного українця увійшла до переліку ювілейних дат ЮНЕСКО 2022 року.

Григорій Сковорода залишив нащадкам феноменальну духовно-педагогічну спадщину, яка не втрачає свого унікального пізнавального, етико-виховного, естетичного значення і тепер, у період творення нової української держави, нової освіти.

Наукова бібліотека з метою донести багатогранність образу Григорія Сковороди, відійти від його стереотипного сприйняття як лише «філософа з торбиною», залучити студентів до нового осмислення його спадку та з нагоди 300-річчя від дня народження підготувала інтерактивний бібліотрансформер «Найцікавіша постать історії українського духу», який  об’єднує віртуальні презентації та виставки:
літературне інфоліо «Художній спосіб освоєння феномену Григорія Сковороди»;
інформ колаж «Григорій Сковорода в мистецтві»;
краєзнавча мініатюра «Григорій Сковорода і Слобожанщина»;
віртуальний портрет «Філософська концепція Григорія Сковороди»;
«Григорій Сковорода – символ мудрості української землі».

Представлені матеріали  дозволять мандрувати стежками великого українця, пізнаючі його ідеї, Україну та світ. 

Більше інформації ви знайдете:

https://skovoroda300.org/

https://arts.gov.ua/announcments/mysteczkyj-proyekt-svit-skovorody-do-300-richnogo-yuvileyu-vydatnogo-filosofa-ta-pysmennyka/

https://www.facebook.com/events/1264342711023052