Міжнародний тиждень відкритого доступу

«Відкритість для кліматичної справедливості» — тема цьогорічного Міжнародного тижня відкритого доступу, який триватиме з 24 по 30 жовтня.

Міжнародний тиждень відкритого доступу, глобальний захід, якому виповнюється п’ятнадцять років, дає прихильникам відкритого доступу можливість залучити свої спільноти, щоб розповісти їм про потенційні переваги відкритого доступу, поділитися тим, що вони дізналися, з колегами та допомогти надихнути ширшу участь у сприянні перетворенню. доступу до нової норми в науці та дослідженнях.

(Інформація з сайту SPARC – некомерційної правозахисної організації, яка підтримує системи досліджень та освіти, відкриті за умовчанням та рівноправні за задумом.)

Цьогорічний акцент на кліматичній справедливості заохочує співпрацю кліматичного руху і міжнародної відкритої спільноти. Обмін знаннями — одне з прав людини, і подолання кліматичної кризи вимагає швидкого обміну знаннями попри географічні, економічні та дисциплінарні кордони.

«Зміна клімату відбувається зараз і стосується всіх нас. Жодна країна чи спільнота не застрахована… І, як це завжди буває, бідні та вразливі страждають першими і найбільше страждають».

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш

Тиждень відкритого доступу – це неоціненна можливість поєднати глобальний імпульс до відкритого обміну знаннями з просуванням політичних змін і подоланням соціальних проблем, які впливають на кожного з нас. Навіть найкращі ідеї залишаються такими, поки ними не поділяться, поки їх не зможуть використовувати інші. Чим більше людей можуть отримати доступ до останніх досліджень і спиратися на них, тим ціннішими стають ці дослідження і тим більша ймовірність того, що ми приносимо користь суспільству.

Під час заходу планується обговорити широкий спектр переваг відкритого доступу, обмінятися досвідом, сформувати нові спільноти, підтримати ініциативи, спрямовані на розширення участі представників наукового та освітнього середовища, грантодавців, політиків, інших зацікавлених осіб у перетворенні відкритого доступу на нову норму для академічної сфери. Подія відзначається багатьма людьми, інституціями й організаціями в усьому світі.

Для отримання додаткової інформації про «Міжнародний тиждень відкритого доступу 2022» відвідайте сайт: www.openaccessweek.org

Долучаймося до світової спільноти у відзначенні Міжнародного Тижня Відкритого Доступу!