Міжнародний тиждень відкритого доступу

21–27 жовтня 2024 року світова спільнота відзначає Міжнародний тиждень відкритого доступу. Захід спрямований на заохочення відвертої розмови про: необхідність віддати пріоритет підходам до відкритої наукової діяльності, які найкраще відповідають інтересам громадськості та академічних спільнот; актуальніші питання щодо нещодавніх подій із поспішного впровадження ШІ в комерційні академічні системи без консультацій зі спільнотою.

Тема Міжнародного тижня відкритого доступу 2024 року продовжує минулорічну – «Спільнота понад комерціалізацію», що підкреслює важливість даної проблематики і надає можливість переходити від дискусії на колективні дії.

Наукова бібліотека СумДПУ імені А. С. Макаренка підтримує ідеї Міжнародного тижня відкритого доступу та пропонує університетській спільноті:

  • тренінги та консультації із самоархівування, швидкої публікації праць в інституційному репозитарії СумДПУ;
  • доступ до міжнародних наукометричних БД Scopus і Web of Science, надання консультацій з питань створення, використання та редагування авторських профілів;
  • ORCIDта інші цифрові ідентифікатори: як забезпечити видимість та впізнаваність дослідника;
  • індивідуальні консультації зі створення та налаштування профілю Google Scholar;
  • індивідуальні консультації з питань використання електронних ресурсів відкритого доступу;
  • надання доступу до повнотекстових електронних ресурсів академічної та професійної рецензованої наукової літератури, які доступні в межах проєкту Research4Life;
  • відвідати День інформації (нові надходження літератури, консультації щодо використання інформаційних ресурсів НБ, бібліографічна грамота, інформаційна підтримка навчання, викладання, досліджень тощо) (протягом тижня, к. 273);
  • долучитися до вебінару від Clarivate «Консультація до сертифікації» 24 жовтня 2023 о 10:15 (до фінального тесту програми сертифікації по базовим та розширеним можливостям WoS CC, 22 – 25 жовтня). 
  • долучитися до вебінару від Clarivate «Підтримка відкритих дослідницьких ініціатив перевіреними процесами, даними та інструментами» 31 жовтня о 10:15.

Ми раді поділитися своїм досвідом та знаннями про доступ до відкритих наукових ресурсів та ефективний пошук інформації.

Більше інформації про заходи та ініціативи Міжнародний тижня відкритого доступу на офіційному сайті https://www.openaccessweek.org/. Не втрачайте можливість приєднатися до провідних фахівців у галузі відкритої науки та інновацій, обговорити актуальні виклики та розширити свої професійні горизонти.