Меценат, який не відмовлявся бути українцем

7 липня 2021 року виповнюється 100 років від дня народження видатного українського мецената, першого президента Ліґи українських меценатів та громадського діяча Петра Яцика, чиє ім’я вже належить нашій національній історії. Його біографія – яскравий приклад служіння українській ідеї та патріотичного добротворення.

Внесок Петра Яцика у розвиток історичної науки, його популяризація україністики, мови та літератури мало з ким може зрівнятись.

Такого калібру люди дають нам можливість бачити більше світла, звертати увагу на добро. Такі люди як Яцик неймовірної висоти і масштабу особистості, і їх треба популяризувати, щоб у нас було більше надії, утвердження, поваги до праці та своєї землі. (Едуард Занюк)
                                                                                                                                                                      

Петро Яцик – один із спонсорів Інституту українських студій Гарвардського університету (США), Енциклопедії українознавства, Центру досліджень історії України ім. Яцика при Альбертському університеті (Канада), Освітньої фундації ім. Петра Яцика (її фонд налічує 4 млн доларів), Українського лекторію в Школі славістики та східноєвропейських студій при Лондонському університеті, документаційного центру в бібліотеці ім. Джона П. Робертса при Торонтському університеті.

До відзначення сторіччя від дня народження Петра Яцика Наукова бібліотека підготувала викладку літератури «Великий меценат і подвижник на Українській ниві» (читальний зал № 1 – 109 аудит.).