Майстер тонкої душевної пастелі

«Я вважаю, що людське життя складається не з років, місяців, хвилин і секунд, а з того, чим ми заповнюємо ці роки і місяці».

31 січня – день народження ЮРІЯ ЦАРИКА.

Представник славної когорти сумських шістдесятників, дисидент, журналіст, поет, прозаїк, автор влучних афоризмів, член Національної спілки письменників України, лауреат літературної премії імені М. Хвильового. На його долю випало багато випробувань, але він вистояв, не підкорився тоталітарним жорнам, лиш відточивши у них свій талант.

«Для мене, головне не кількість, а якість, я ніколи не прагнув писати легко і багато, щоб не зраджувати себе, бо чесність і порядність для мене були незрівнянно вищі, ніж відомість і популярність написаного. І я не сподіваюсь на швидкоплинність нинішнього затяжного міжчасся – бездуховного, байдужого і продажного. Воно загострює любов до життя, а значить до творчості».

Твори Юрія Царика – це змагання осмислити і зрозуміти життя у різних його проявах. Він автор 8 збірок, до першої увійшли гумористичні твори, потім були оповідання, повісті, новели, остання, посмертна збірка – це вірші.

«Не поцінована за життя людина живе тільки в пам’яті унісонних душ».

Проза Юрія Царика – це спроба засобами художньої мови вгледітись у довколишність і в душу людську аби осмислити, що ж насправді відбувається в глибинах свідомості, за маревом зовнішнього, в якому з віку в вік блукають люди, народи, суспільства. Жанр новели допомагає зробити погляд ліричного героя більш пильним, нерозсіяним, з’єднати всі погляди-фрагменти в одне, в книгу, яка не може не схвилювати справжнього шанувальника літератури.

«Він відчував себе, мабуть, прозаїком, але в душі він був все-таки поет, тому що все краще, що ним створено – воно поетичне, цікаве, і з точки зору поезії має можливості існувати в цьому світі дуже довго»,

Юрій Назаренко

Наукова бібліотека до 85-річчя від дня народження Юрія Царика підготувала віртуальну виставку «Людське життя складається з того чим ми заповнимо його…».