Майстер духу і слова

Народ, що не шанує своїх великих людей,
не варт зватися освіченим народом.
Іван Франко

Велет духу. Титан праці. Апостол правди. Невтомний Каменяр. Великий філософ, письменник, поет, публіцист, учений, перекладач… І все це – Іван Франко. 27 серпня 2021 року ми відзначатимемо 165-ту річницю від дня народження генія української нації, який викарбував своє ім’я в нашій історії титанічною працею та пророчими творами.

«У світі є зорі, які ми називаємо провідними, бо вони горять яскраво і стало, служать людям орієнтирами у просторі й часі; на землі є ріки, які ми називаємо великими ріками, ріками народу, бо вони вбирають у себе тисячі інших рік; на землі є люди, які йдуть попереду інших і своїми серцями освітлюють людству шлях у будучину. Половина з них – це ті, що рухають прогрес силою свого розуму, свого таланту, друга половина – ті, що підносять його висотою власного духу, звитяги, самопожертви, власним прикладом. А є й такі, в яких щаслива і ласкава доля поєднала ці даності в одній особі. До них ми без сумніву відносимо Івана Франка…»

Юрій Мушкетик, із виступу на міжнародному симпозіумі ЮНЕСКО, який був присвячений 130-річчю від дня народження Івана Франка

Європейська література II половини XIX і початку XX сторіччя не знала такої постаті, яка б так само, як Франко, поєднувала у собі таку багатогранність і могутній інтелект. Його слово і в наші дні не тьмяніє у вирі життя: воно безсмертне, актуальне, а іноді – навіть пророче.

До відзначення ювілейної дати Наукова бібліотека презентує:

Пропоновані матеріали мають на меті актуалізувати творчий феномен Івана Франка як знакової постаті української та світової культури в сучасному контексті. На жаль, ми ще не спромоглися повністю усвідомити усю велич національного генія. Зустріч із справжнім Франком на нас ще чекає…