Кольори Олександра Білаша

Я в музиці вмирав й оживав…
О. Білаш

В мелодії нота, як буква у слові.
Мелодія в пісні, як слово в рядку.
А пісня алмазом виблискує в мові,
А мова у музиці – травнем в садку.

Ці авторські поетичні рядки цілком можна вважати творчим кредо Олександра Білаша – українського композитора і поета, Героя України, автора популярних пісень «Ясени», «Два кольори», «Сніг на зеленому листі».

Його творчість займає особливе місце в історії професійної музичної спадщини України. В 60-і роки XX століття сприяла загальному піднесенню української, передусім ліричної пісні, що базувалася на глибинних народних традиціях. Його ім’я найбільш відоме як автора музики до пісень (понад 260). У доробку композитора 5 опер, 4 оперети, 7 творів для симфонічного та духового оркестру, 3 вокально-симфонічних твори, 7 інструментальних та вокально-інструментальних творів, 3 цикли вокальних творів та 1 хоровий. О. Білаш написав музику до 8 драматичних вистав та 29 кінофільмів, створив 2 цикли пісень для дітей. З кінця 1970-х років чимало уваги приділяв поетичній творчості. Видав 10 збірок власних віршів.

Не кожен поет-сучасник удостоювався честі бути «озвученим» самим Білашем. За словами самого композитора: «Для мене в поезії немає авторитетів – я пишу пісні на хороші слова і для мене не має значення, хто їх автор». Відомо, як довго і прискіпливо композитор шукав поетів, чиї натхненні вірші викликали б до життя новий пісенний шедевр. Серед них – А. Малишко, О. Підсуха, Д. Павличко, Л. Забашта, М. Ткач, І. Драч, М. Стельмах, Є. Гуцало, Б. Олійник та безліч інших авторів, як відомих, так і маловідомих, професіоналів та аматорів. Звичайно, пісні та солоспіви писалися і на тексти класиків (Т. Шевченка, Л. Українки, І. Франка, О. Олеся, О. Фета, С. Єсеніна та ін.).

Наукова бібліотека до 90-річчя від дня народження О. І. Білаша презентує мультимедійну віртуальну виставку «Я музику й поезію однаково люблю».