Імператив національної ідентичності Івана Дзюби

«Один із видатних національних мислителів нашого часу, талановитий критик і літературознавець, учений академічного звання і академічного масштабу, автор численних праць, статей, доповідей, чи не кожна з яких пробуджувала громадянську думку; лідер, духовний організатор і речник знаменитого українського шістдесятництва XX століття; політичний діяч, пристрасний борець за Україну, її незалежність, її мову; діяч культури, щиро відданий великій справі націєтворення. Це все Іван Дзюба, людина невтомної саможертовної праці, з його знаною в суспільстві чесною і принциповою позицією на всіх етапах і в усіх життєпроявах, його громадянською, моральною людською висотою».

Газета «Урядовий кур’єр», 26 липня 2006 р.

Іван Дзюба – унікальна постать серед національної еліти в Україні.

Він повторив долю своїх співвітчизників у нас і за кордоном, які, раз і назавжди усвідомивши себе українцями, невтомно працювали на ниві національного відродження, зазнаючи утисків і приниження, переслідування, арештів і судів.

Він ніколи не зраджував своєму сумлінно, своїм ідеалам. Навіть тоді, коли змушений був написати важко вимучену «заяву» після арешту за книжку «Інтернаціоналізм чи русифікація?», яка сприйнялася як вибух бомби й поширювалася самвидавом, а видрукувана була за кордоном.

Іван Дзюба як науковець досліджував сучасний літературний процес та історію української літератури, творчість О. Кобилянської, Лесі Українки, О. Довженка, О. Білецького, І. Сенченка, М. Вінграновського.

Наукова бібліотека до 90-річчя від дня народження видатного українця підготувала віртуальний біографічний колаж «Імператив національної ідентичності Івана Дзюби».