«І там, де звучить рідна мова, живе український народ»

21 лютого у всьому світі відзначають Міжнародний день рідної мови.

З історії свята

Свято з’явилось із подачі Бангладеш. Там 21 лютого 1952 року пакистанська влада жорстоко розправилася з мирною демонстрацією людей, які протестували проти урядової заборони на використання в країні рідної бенгальської мови. Відтоді кожного року в Бангладеш ушановуть полеглих за рідну мову. Ця країна і звернула увагу ЮНЕСКО на мовне питання.
В ЮНЕСКО вирішили, що привернення уваги до збереження мовного розмаїття – важливо для захисту різноманіття культур. Вивчення іноземних мов та багатомовність, зрештою, є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги на всій планеті. Відтак, 21 лютого було проголошено Міжнародним днем рідної мови.

В Україні свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження Президента «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови».

Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат тисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.

Рідна мова – один із найважливіших духовних екзистенційних чинників етносу, одна із найважливіших ознак, які вирізняють певний етнос серед інших, творять його неповторність, можливо, навіть – сенс присутності у світі. Це об’єднувальне культуротвірне і комунікативне знаково-символічне середовище існування народу та особистості.

Флорій Бацевич

Цьогоріч до Міжнародного дня рідної мови Наукова бібліотека підготувала цикл заходів «І там, де звучить рідна мова, живе український народ»: