Фундатор української культури

9 вересня народився непересічний письменник та драматург, військовий і громадський діяч, класик та основоположник нової української літератури Іван Котляревський.

«Здобув три вінці: на полі битви, як добрий воїн; на шляху мирного громадянського життя, як дбайливий вихователь багатьох гідних синів вітчизни; на ниві літератури, як полум’яний любитель мови рідної йому, їм створеної…»
(перший біограф І. Котляревського С. Стеблін-Камінський)

Його безсмертна «Енеїда» й вічно юна «Наталка Полтавка» з часом не тьмяніють і не губляться, а зачаровують нових читачів. Персонажів творів осучаснюють, а образи, зображені на сторінках, й досі розшифровують та аналізують. Ім’я Котляревського, який ввів українську мову та літературу в новітню добу, назавжди вписане в історію української і світової культури.

Будеш, батьку, панувати,
Поки живуть люди;
Поки сонце з неба сяє,
Тебе не забудуть!…
Тарас Шевченко

До 255-річчя від дня народження І. Котляревського Наукова бібліотека пропонує ознайомитись з підготовленими матеріалами:

  • книжкова інсталяція «Постать Івана Котляревського як втілення українського національного духу» (абонемент художньої літератури – 108 аудит.).