Феномен Михайла Слабошпицького

28 липня виповнилось би 75 років Михайлу Слабошпицькому. Але в травні відомий український літературознавець, публіцист, прозаїк і громадський діяч пішов з життя.

Михайло Слабошпицький був членом Національної спілки письменників України. У різні періоди кар’єри працював редактором відділу критики газети «Літературна Україна», а також головним редактором газети «Вісті з України» та журналу «Вавилон-XX». Крім того, був співголовою координаційної ради Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика.

У 2005 році М. Слабошпицький став лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка за роман-біографію «Поет із пекла (Тодось Осьмачка)».

Серед його робіт – документальна, публіцистична та біографічна проза, а також численні твори для дітей. Автор книг «Никифор Дровняк із Криниці», «Веньямін літературної сім’ї (Олекса Влизько)», «З голосу нашої Кліо», «Українські меценати», «Українець, який відмовився бути бідним» (про Петра Яцика), «Пейзаж для Помаранчевої революції», «Що записано в книгу життя. Михайло Коцюбинський та інші», «25 поетів української діаспори». Його роман «Марія Башкирцева» виходив у перекладах французькою та російською мовами.

Відзнаки Михайла Слабошпицького:

Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2005)

Лауреат Літературної премії імені Лесі Українки (1993)

Лауреат літературно-мистецької премії імені Олександра Білецького (1979)

Лауреат літературної премії імені Олени Пчілки

Лауреат літературної премії імені Братів Лепких (1998)

Лауреат літературної премії «Берег надії» ім. Василя Симоненка (1999)

Лауреат літературної премії «Звук павутинки» ім. Віктора Близнеця (2001)

Лауреат літературної премії ім. Михайла Коцюбинського (2003)

Лауреат премії імені Івана Багряного (2007).

Наукова бібліотека запрошує переглянути викладку літератури «Феномен Михайла Слабошпицького», організовану на абонементі художньої літератури (аудит. 108).