Друга світова війна: як ми пам’ятаємо

8 й 9 травня відзначаємо День пам’яті та примирення і 75-ту річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яка забрала життя від 50 до 85 мільйонів людей в усьому світі.

Друга світова не оминула і жодної української родини. Захищати своїх рідних та свій дім до лав Червоної армії пішли понад 7 мільйонів наших співвітчизників. Цьогорічна інформаційна кампанія традиційно проходить під гаслом «Пам’ятаємо. Перемагаємо». Символом пам’яті про жертв війни залишається червоний мак.

8 травня о 12:00 запрошуємо всіх бажаючих долучитися до публічної онлайн-лекції «Миті війни: історія Другої світової через фотосвідчення» (до Дня пам’яті та примирення та 75-ї річниці завершення війни у Європі).

Організатор: Український інститут національної пам’яті.

Під час лекції Ви зможете переглянути цікаві фотографії періоду Другої світової і дізнатися, які історії приховані за кожною з них.

Трансляція буде доступна на сторінці Українського інституту національної пам’яті у мережі Facebook.

Цьогоріч Український інститут національної пам’яті презентує відеопроєкт «Війна і міф», головна мета якого – деконструювати радянські міфи та протистояти використанню історії Другої світової війни у політичних та пропагандистських цілях, зокрема країною-агресором.

До Вашої уваги три змістовні відеороботи циклу «Війна і міф». Переглянути відео можна на YouTube-каналі Українського інституту національної пам’яті.

4 травня стартував відеопроєкт «Друга світова: 75 років потому». Українські науковці, історики, філософи, літератори, митці висловлюють думки про події Другої світової війни та їхній вплив на сьогодення в Україні і світі. Проєкт підготувало видавництво «Дух і літера» спільно з UKRLIFE.TV за сприяння Українського інституту національної пам’яті та медіапідтримки НВ.

Відеомонологи, зібрані тематично в чотири розділи: «Спогади», «Незнана історія», «Вплив на сьогодення», «Вільні роздуми» та публікуються на на YouTube-каналі UKRLIFE.TV.

Запрошуємо університетську спільноту активно долучитися до Всеукраїнської безстрокової акції #РодинніІсторіїВійни. Для участі в акції опублікуйте свою розповідь у будь-якій соціальній мережі під хештегом #РодинніІсторіїВійни. Додайте фотографію члена родини, чиєю історією Ви ділитеся. По можливості на один із нижніх кутів світлини накладіть зображення маку пам’яті.

Публікації в рамках акції можуть бути різні за форматом, подачею матеріалу – від короткої інформації до розлогих матеріалів, в основі яких – родинні перекази або спогади очевидців воєнного часу. Головне – Ваша участь і прагнення віддати належне окремим людям, вшанувати їхню пам’ять. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не повториться.

Більше інформаційно-просвітницьких проєктів та матеріалів про лихоліття Другої світової війни та її героїв  на офіційному сайті Українського інституту національної пам’яті.

Пам’ятаємо! Перемагаємо!