День пам’яті Батуринської трагедії

Сьогодні в Україні День пам’яті Батуринської трагедії. Український народ вшановує жертв Батурина, згадуючи героїчних оборонців міста та його мешканців, які віддали свої життя за незалежність України.

315 років тому, 13 листопада 1708 року, російське військо знищило столицю українського гетьмана Івана Мазепи. Нелюдська жорстокість росіян шокувала тогочасну Європу. Козацьку старшину розіп’яли на хрестах, мешканців міста незалежно від віку та статі жорстоко вирізали, місто пограбували та спалили. За різними оцінками загинуло від 11 до 15 тисяч батуринців.

Сьогодні Батуринська трагедія повторюється: сучасна рф також нічим не гребує у безславних спробах підкорити Україну, поставити її на коліна. Від їхніх «Іскандерів», «Калібрів» теж гинуть тисячі людей, зокрема і діти. А українські вояки захищають мирних українців від російських окупантів.

Наукова бібліотека пропонує ознайомитись з віртуальною літературно-історичною полицею «Батуринська трагедія в українській культурі».

Батуринська трагедія нагадує, що російський агресор за останні сторіччя анітрохи не змінився. І тільки сильна армія потужної єдиної і консолідованої держави Україна є гарантом нашої безпеки і майбутнього.