День памʼяті та примирення

8 травня Україна відзначатиме День памʼяті та примирення.

День памʼяті та примирення – європейська традиція памʼятання про Другу світову війну, яку українська держава послідовно впроваджує після Революції гідності (встановлено наказом презедента України від 24 березня 2015 року та Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років»). Пам’ять – означає, що ми пам’ятаємо тих, хто поклав своє життя в період від 1939 до 1945 року. Примирення – символ того, що всі країни повинні об’єднатися разом.

Офіційне гасло 8 травня – «1939–1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо». З 2014 року символом памʼяті про Другу світову війну є червоний мак.

У ці травневі дні слави та пам’яті ми з гордістю вшановуємо подвиг переможців нацизму у Другій світовій війні, ветеранів війни, учасників українського визвольного руху, жертв нацистських переслідувань.

Ми пам’ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. У людському вимірі ціна перемоги – це мільйони життів наших земляків, які не повернулися з фронтів, розстріляних та закатованих, тисячі скалічених людських доль, ненароджені життя та зруйновані міста.

Наш земний уклін усім, хто пережив роки окупації та пекло концтаборів, хто піднімав з руїн і відроджував Україну.

Другий рік поспіль українці проводять цю памʼятну дату в умовах сучасної повномасштабної війни Росії проти України, яку називають найбільшою війною в Європі з часів Другої світової. У прагненні до незалежності й свободи Україна знову змушена захищати свій вибір. Віра та жертовність наших співвітчизників не знає меж. Перемога буде за нами, адже за нами правда і наша земля! Історія доводить: український народ – непереможний!

Слава захисникам України усіх часів! Слава Україні!

Вічна пам’ять загиблим, низький уклін живим!