День Конституції України

Я знаю грамоту свободи її підписують мечі!
Ліна Костенко

28 червня 1996 року Україна ухвалила Основний Закон держави – Конституцію України, в якій закріплено правові основи держави, її суверенітет і територіальну цілісність, основні права і свободи українських громадян.

Появі сучасної Конституції України передувало чотири документи. Далекого 1710 року була складена Конституція Пилипа Орлика, 29 квітня 1918 року – Конституцію ухвалила Українська Народна Республіка. 13 листопада 1918 року основний документ затвердила Західноукраїнська Народна Республіка, а 15 березня 1939 року була затверджена тимчасова конституція Карпатської України.

Ухвалення Конституції незалежної України стало остаточною лінією, яка відмежувала будь-які історичні сумніви і вагання, – Україні БУТИ незалежною і самостійною!

Відзначаючи дату прийняття найважливішого закону нашої держави в умовах повномасштабного вторгнення російського агресора, ми як ніколи впевнені, що це – не декларативні речі, а засади, на яких базується наша свобода. Ці права наш народ здобував століттями. Сьогодні ми знову доводимо свою спроможність і зрілість взяти на себе відповідальність за свою країну, її благополуччя і майбуття. Ми захищаємо свої права, свій суверенітет і впевнено кажемо усьому світові – Україна є цілісною і недоторканною державою. Ми боремося за наші права, вольності і свободи. За все, що є рідним. Україна обов’язково переможе, розбудується і стане сильнішою!

Ніхто нам не збудує держави, коли ми її самі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути.

В’ячеслав Липинський

З нагоди свята в  читальному залі Наукової бібліотеки експонується книжково-ілюстративна виставка «Конституція України – втілення національної ідеології державотворення». У матеріалах експозиції відображено найважливіші історичні моменти конституційного процесу на складному і довгому шляху державотворення України.

У цей день, перш за все, усім нам бажаємо мирного неба та ПЕРЕМОГИ, адже це – головне.

Віримо в наших захисників, віримо в нашу Перемогу та наше світле майбутнє!

Зі святом!

Слава Україні!