21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Бо лиш народи, явлені у Слові,
достойно жити можуть на землі.
Ліна Костенко

21 лютого світове співтовариство відзначає Міжнародний день рідної мови. Для кожної людини її рідна мова була і залишається найдорожчої у світі, саме мова визначає пам’ять народу в історичному і цивілізаційному часі. Сучасна Україна, як європейська держава з великим розмаїттям етнічних спільнот, гарантує вільний розвиток та захист мов представників різних національностей, сприяє вивченню мов міжнародного спілкування.

Водночас, мовою національної консолідації є державна українська мова, яка відображає самобутність багатомільйонного Українського народу і є основою його духовності та історичної пам’яті.

З нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови Наукова бібліотека:

  • запрошує шанувальників української мови взяти участь в літературному заході «Нехай же слово золоте, сміється і цвіте!»;
  • проводить День кафедри української мови і літератури «Формування мотивації до навчальної діяльності засобами мови і літератури»;
  • організувала книжково-ілюстративні виставки «Мова як культурологічний феномен: когнітивна, дискурсивна» (абонемент наукової літератури – 113 аудит.), «Рідна мова – національний скарб нації» (абонемент навчальної літератури слов’янської філології).

Запрошуємо читачів відвідати заходи бібліотеки та ознайомитись з матеріалами виставок!

Слів у мові мільйон, вибирайте найкращі,
Кожне з них, лиш торкни, як струна, виграва,
Зрозумілі, вагомі й усі вони наші –
Мелодійні, дзвінкі українські слова.
                                                           Олесь Лупій