18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу

Коли в чоловіка забирають дім – плаче його сім’я.
Коли в народу забирають дім – плаче його земля ...
пам’ятаємо разом з кримськими татарами!
Святослав Вакарчук

18 травня на загальнодержавному рівні Україна вшановує 78 роковини Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. У травні 1944 року близько 238,5 тис. кримських татар було депортовано з Криму, а число загиблих у перші роки склало 110 200 осіб.

Офіційною підставою для виселення стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримськотатарському народу висувалися претензії у масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.


Злочинні дії радянської влади призвели до масових людських жертв і завдали непоправної шкоди кримськотатарському народу, розвитку його культури, трагічним чином вплинувши на весь історичний шлях. 

На вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу Наукова бібліотека підготувала бібліо-дайджест.

У сучасних умовах, коли рф фактично продовжує практику радянського союзу та чинить геноцид усього українського народу, ця трагічна дата набуває для нас нового значення. Важливо пам’ятати про ті страшні події, особливо зараз, коли історія повторюється. Пам’ять про минуле – усвідомлений шлях до звільнення та впевнений крок до нашої Перемоги!