17 листопада – Міжнародний день студента

День студента асоціюється з молодістю, романтикою і веселощами. Це не лише пам’ятний день, але і свято, що проголошує світу дружбу, надію на майбутнє і підтримку починань сучасної молоді. Це день солідарності студентів з усім світом.

Дата була заснована 17 листопада 1946 на Всесвітньому конгресі студентів у Празі в пам’ять про розправу над чеськими студентами-патріотами. 28 жовтня 1939 в окупованій Чехословаччині празькі студенти і викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення держави. Однак фашистські підрозділи розігнали збори. Під час бійки був застрелений студент медичного факультету Ян Оплетал. У день похорону студента (15 листопада) на вулиці вийшли сотні людей.

Наступного дня у Берліні відбулася нарада, на якій було прийнято рішення закрити чеські вищі навчальні заклади «на три роки», а їх майно конфіскувати.

У ніч з 16 на 17 листопада відбулися масові арешти чеських студентів у Празі та інших університетських містах. 9 провідних представників студентських організацій було страчено в празьких в’язничних стінах, понад 1200 арештовано і наступного дня відправлено в Заксенгаузен.

Указом Президента України від 16 червня 1999 року № 659/99 Україна приєдналася до міжнародної ініціативи і закріпила в своєму законодавстві День студента.

Вітаємо всіх студентів зі святом!

Бажаємо, щоб навчання давалося легко, друзі цінували, викладачі поважали, щоб студентські роки запам’яталися як найкращі в житті. Бажаємо удачі у всіх починаннях і реалізації усіх життєвих планів!!!