Знайомтесь! Лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка

Знайомтесь! Лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка… Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-вернісаж організована в читальному залі Наукової бібліотеки з нагоди відзначення 60-ї річниці заснування Національної премії імені Т. Г. Шевченка.

Шевченківська премія – це знаменна і поважна іпостась невсипущого кожноденного діяння у сфері високої духовності, утривалення неперебутних цінностей української нації.

Роман Лубківський

Національна премія України імені Тараса Григоровича Шевченка – найвища відзнака в галузі літератури, мистецтва і культури України, увінчує найвидатніші твори не тільки українських, а й зарубіжних митців. Освячена іменем великого Кобзаря, ця творча нагорода має незаперечний авторитет і в Україні, і в усьому світі.

Національна премія встановлена для нагородження за найвидатніші твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, які є вершинним духовним надбанням українського народу, утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам’ять народу, його національну свідомість і самобутність, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

Лауреати Шевченківської премії – це цвіт української нації, окраса нашої культури.

На виставці представлено понад 70 видань лауреатів Шевченківської премії в галузі літератури.

Серед них письменники XX століття – Павло Тичина, Олесь Гончар, Володимир Сосюра, Михайло Стельмах, Василь Симоненко, Василь Стус, Валерій Шевчук, Григір Тютюнник, Микола Вінграновський, Микола Руденко, Роман Федорів, Ірина Жиленко, Ліна Костенко та інші.

Серед уродженців Сумщини письменники – Борис Антоненко-Давидович, Іван Багряний, Дмитро Білоус, Платон Воронько.

Представлені на виставці і Шевченківські лауреати ХХІ ст. Серед них: Оксана Забужко, Марія Матіос, Михайло Слабошпицький, Василь Шкляр, Володимир Лис, Сергій Плохій, Євгенія Подобна.

На абонементі музично-педагогічної літератури експонується книжкова викладка «Лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка в галузі мистецтва». Представлено митців: Платон Майборода, Тетяна Яблонська, Григорій Верьовка, Володимир Гришко, Борис Лятошинський, Володимир Івасюк, Мирослав Скорик та багато інших.

Запрошуємо до перегляду!